
Nu este ușor sa îți păstrezi mașina manevrabilă. În afară de jante, suspensiile reprezintă componenta o critică a mașinii tale, care nu trebuie să se comporte inadecvat.
Sistemul de suspensie este un mecanism care face legătura între roți și caroseria autovehiculului. Suspensiile se opun forței gravitaționale și mențin la un nivel constant autovehiculul față de șosea și, în același timp, îl izolează de șocurile ce apar dinspre sol, îmbunătățind astfel confortul și manevrabilitatea acestuia.
Starea sistemului de suspensie influențează decisiv poziția de drum a mașinii și siguranța în mers. Doar un service specializat poate rezolva corect problemele sistemului de suspensie.
Cere ajutorul specialiștilor în următoarele situații:
• când observi pierderi de ulei la nivelul amortizoarelor;
• când apar deformări sau crăpături ale arcului;
• când apar zgomote ciudate în viraje;
• când autovehiculul se lasă într-o parte;
• când apare legănatul ca de barcă, în sus și în jos.
Iată 5 sfaturi pentru tine:
1. Înlocuiește amortizoarele la fiecare 60.000 de km, deoarece performanțele acestora scad odată cu creșterea gradului de uzură;
2. Verifică starea suspensiei prin apăsarea capotei în zona amortizoarelor. Dacă se înclină prea mult și rapid într-o parte sau alta, înseamnă că amortizorul sau arcul respectiv sunt slăbite;
3. Schimbă amortizoarele în pereche cu arcurile și toate celelalte componente ale suspensiei. Înlocuirea unui singur amortizor nu este o soluție, deoarece autovehiculul va avea un comportament deosebit de periculos în mers;
4. Înlocuiește componentele suspensiei cu produse originale;
5. Fă verificările și înlocuirile în service-uri autorizate.
Unii șoferi nu înțeleg că circularea cu probleme serioase la sistemul de suspensie este deosebit de periculoasă. În orice clipă, una dintre componentele suspensiei poate ceda la un viraj mai forțat, iar urmările pot fi, de cele mai multe ori, dramatice, întrucât mașina devine brusc incontrolabilă.
Amortizoarele uzate pot reprezenta cauza pierderii controlului în curbe sau în condiții meteo nefavorabile. În practică, s-a mai constatat că riscul de acvaplanare și distanța de frânare se măresc odată cu creșterea gradului de uzură a amortizoarelor.
Îți recomandăm să nu conduci autovehiculul dacă are probleme la sistemul de suspensie. Riscurile la care te expui sunt mari!